Frågor och svar

 

Ni undrade? Jag svarade.

Undre pren har flera frågor ställts, en del ganska ofta. Svarar på de vanligaste här.

 


Kan man köpa en klänning? 
För rätt pris är allt till salu, men huvudsaken av vad jag gör är och ska vara ren och skär utlåning. 

Var har du hittat klänningarna? 
Storbritannien, innan Brexit var en guldgruva. Överlag är ju detta väldigt brittisk stil med puffärmar och stora kjolar. 

Var finns du?
Uppsala, Salabacke.

När är det öppet?
Jag är ingen butik och inget företag, bara en privatperson med en hobby. Kontakta mig och vi kommer överens om en tid.  

Så detta har aldrig gått i vinst?
Nä, inte så mycket med förlust heller. En hobby får kosta. 

Varför prinsessmodeller?
Därför att prinsessklänningar av denna typ ställer brudföljet i fokus utan behov av att klä av sig som blivit standard. Dessutom uttrycker det tradition och ger vigseln/bröllopet extra ”tyngd”.

Vilka bär dessa klänningar då?
Alla kvinno/flickor i brudföljet bär prinsessklänningar på bröllop där jag är inblandad. Men jag är ju bara en liten hobbyarbetare på området så det finns ju massor med andra alternativ om prinsessigheten är för mycket. 

Vanligaste färgen på tärnklänningar. 
Rosa, utan tvekan. Och där babyrosa eller laxrosa. Efter det ljusblått och tealgrönt. 

Vilken är Klänningsvråns vision om hur ett bröllop ser ut?
Den hundraprocentiga versionen ser vi nog sällan, men den skulle se ut som följer. Män och pojkar bär frack, kvinnor och flickor bär prinsessklänningar. Bruden och näbb i vitt och övriga i ljus feminin färg. Vuxna kvinnor bär golvlånga kjolar, stärkta med krinolinunderkjol och barn och ungdomar ankellånga vippkjolar. Klänningarna har V-ringade liv och korta, stora puffärmar. Nacklinjen är högt skuren och ryggen täckt med en stor rosett i ryggslutet. 

Har du klänningar utan puffärmar? Bara kort tajt ärm?
Nej, alla klänningar har puffärmar. Med de stora kjolarna och tjata liven ser det konstigt ut om inte ärmarna ”jämnar ut” volymen. Jag förstår helt storkjolade axelbandslösa klänningar men ska kvinnorna/flickorna ha täckta axlar har jag svårt att se andra alternativ. 

Är inte det väldigt obekvämt?
Nu bär jag själv inte klänning, bevisligen, och kan således inte uttala mig men brudar och tärnor brukar säga att det inte var så farligt. Ärmarna är oftast lätta och luftiga och märks inte när den som bär klänningen har vant sig. Vad många också saft är att det är ovant att vara så stor över axlarna. En tärna hade tydligen bumpat in båda sina ärmar i grannarna upprepat under middagen. Så ja, man får ta det för vad det är. Men puffarna hjälper verkligen till att markera det speciella som händer, man ser att det är bröllop och tro mig, bär du en sådan klänning är du beundrad av så gott som alla.  

Men jag vill verkligen inte bära en sånt klänning!!
Vet du, du slipper. Hela marknaden är full av andra stilar, detta är ett nischat projekt jag har som en hobby. Tack och lov att vi lever i ett fritt land där en brud kan ha stor prinsessklänning eller blåjeans på sin bröllopsdag. Du väljer vad du vill ha men jag tillhandahåller en stil. Den vackraste, om du frågar mig.