Tärnklänningar 2023

En ny kollektion tar form. Eller ska vi säga en ny kollektion i äldre stil. 
Brudtärnor är svårt i dagsläget, det är snudd på omöjligt att komma över tärnklänninagr som matchar mina brudklänningar och har vid flertalet sammanhang inte kunnat erbjuda det som bruden söker. Oftast handlar det om enklare prinsessklänningar i färg för vuxna/tonåringar och vita näbbklänningar. Det är tanken att ändra på nu. Efter att ha kollat igenom tusentals bröllopsvideor genom åren fastnade jag för fyra olika klänningar som sist blev de klänningar du ser i videon nedan. Tanken är att återskapa dessa och sy upp sex exemplar i olika storlekar. Fungerar det bra så kommer fler sys upp i andra färger. 

Färg?
Persikofärgen i filmen kan komma i en senare skede. Färgen om gäller för första omgången är rosa enligt bilden nedan, vilket är den absolut vanligaste och mest efterfrågade färgen på tärnklänningar. 

Design – överblick
Klänningarna i videon är ganska enkla, men har tydliga detaljer. Livet är v-ringat baddräktsliv med ganska smala axelband. Armpuffarna sitter fast vid axelbandet ytterkant och ska täcka tärnans axlar och överarm. Puffarna har tyllkilar upptill för att hålla höjd och tyllstoppning för att hålla formen. Fronten är högt skuren och ryggen är helt täckt. Axelbanden har fem mindre tygrosor och tre tygrosor till sitter i ryggens överkant. En vid varje ärm och en i mitten. Kjolarna är golvlånga, med möjlighet att välja ankellång till yngre tärnor. Bruden väljer om klänningarna bärs med krinolinunderkjol eller inte, vilket är fallet i videon. Det är ju dock uppenbart att möjligheten fanns och kjolarna faller ganska platt.  Klänningarna kommer ha samma rosett som på filmen, vilken är helt fantastisk vacker.  

 

Skillnader mot videon?
Förutom färgen kommer vuxenklänningarna att ha aningens kortare ärmar och mindre manschett.