Restaurering och design

Restaureringsarbetet handlar i grova drag om att se till att klänningarna håller liknande standard som när de var nya. Det går till ungefär som följer.

1. Uppackning och inspektion

En sak man ska ha klart för sig är att en brudklänning inte bara är vilket klädesplagg som helst. Alla klänningar du ser på bilden har en eller flera gånger burits i samband med att en kvinna vigdes samman med sin man och bildade en ny enhet tillsammans med honom. Klänningen förtjänar respekt och att handskas med varsamt. Vid uppackning hängs klänningen upp och inspekteras, namnges och bokförs i ett register. Där nämns också vilka åtgärder som kan behöva göras.

2. Tvätt eller rengöring

Denna är lite olika beroende på klänningens material. Polyester går att tvätta i maskin på skonprogram och med milt tvättmedel. Råsiden däremot ångas grundligt och insidan av livet sprayas med väteperoxid.

3. Tyllunderkjolar 

Det gäller att se till att inga tyllunderkjolar har revor eller är trasiga på annat sätt. Alla klänningar ska ha minst ett lager tyll insytt, förkommer skador limmas det med genomskinligt nagellack.

4. Kjol och liv

Samma här, skador lagas och behövs nya applikationer så fixas det. Det kan handla om tygrosor, pärlor, stenar och paljetter. Klänningarnas liv är alltid v-ringade och med någon form av dekoration.

5. Ärmar

Ärmarna finns egentligen i två stilar, med eller utan axelband. Axelbanden ger bruden/tärnan två olika siluetter där puffarna antingen ger höjd eller bredd åt hennes axlar. Om det är sorten utan axelband måste resåren vara i bra skick så inte puffarna glider ner. I övrigt så är ärmarnas stärkning viktig så puffarna håller form, det görs antingen med hjälp av tyllkilar (eget namn) vid toppen eller med ren stärkning/stoppning med tyll. Slokar ärmarna byts detta ut. Alla klänningar i denna kollektion, brud, tärna och näbb, har stora puffärmar för att maximera prinsessigheten och ställa hon som bär klänningen i fokus och markera högtiden i stunden.

6. Bakrosett

Klänningarna har, med några få undantag, bakrosetter. En del tycker det är konstigt att kvinnorna/flickorna bär stora rosetter som täcker ryggslutet och rumpan men det finns flera anledningar. Delvis täcker rosetten mekanismen för dragkedjan och delvis står bruden/tärnan/näbben med ryggen mot församlingen under vigseln. Rosetten får inte sloka utan ska vara stärka, hålla sin form och ge baksidan en ståtlig framtoning.

 

En av klänningarna i kollektionen saknade rosett innan, det gör den inte längre


7. Rätt underkjol

Klänningsvrån äger trettiotalet underkjolar i olika former och varianter. Brukar dock dela in kjolvidden i medium, large och XL. Detta är stora klänningar i grunden och även medium här är en rejäl kjolvidd jämfört med många andra klänningar. XL innebär mer eller mindre att klänningen tar upp större delen av mittgången och klingar som en klocka när bruden går.  Varje klänning är ihopparad underkjol i varje storlek som den blivande bruden kan välja mellan.

8. Rätt slöja och tiara/blomdiadem

Klänningsvrån har fyrtiotalet slöjor, tiotalet tiaror och kan även hjälpa till med brudsmycken. Som sagt, kan mer än ni tror.