Tärn och näbbklänningar modell retro i nutid – puffig comeback?

Det våras inte bara utomhus.

Mängder av kinesiska säljare på såväl Ebay som Alibaba och liknande sidor har börjat inkludera klassiska prinsessmodeller i sina kollektioner och tro mig, det är inte bara lite prinsessa utan helt och hållet. Halvmesyrer ger som bekant absolut ingenting och jag själv blir glad av att se att det nu faktiskt finns möjlighet att köpa klänningar nya som går i denna stil. En stor puff till kjol och två mindre men tydligt markerade puffar som täcker axlarna och överarmarna. 

Vad jag menar med halvmesyrer är att ärmarna knappt har volym, att kjolarna är en lite extravid a-linje eller att det liksom ändå ska vara avklätt. Poängen med denna stil är att den är påklädd men samtidigt ger en enorm uppmärksamhet för tärnan/näbben. Mycket av den uppmärksamheten kommer via puffärmarna och axelvidden som följer. Oskyldigt men samtidigt väldigt iögonfallande. 

Tror verkligen inte denna stil kommer bli standard igen, men tycker som jag sagt innan. Denna stil är såpass uppskattad och iögonfallande att den kan leva parallellt med andra stilar så alla blir nöjda. Och sen om brudtärnor förväntas vara rosa? Ja, typ 75% av tärnorna är det. I alla fall i den värld jag verkar 😉 

När blir det för mycket?

När bröllopsmode i denna stil diskuteras så nämns det ofta som ”för mycket”.  Jag kan hålla med om det, delvis. Allt blir ju konstigt om det ligger utanför sina proportioner och symmetrin i klänningarna saknas. 

I grund och botten är en klänning i denna stil två mindre och en stor puff, ett livstycke och en rosett. Den stora puffen är kjolen, de två mindre ärmarna, livet som håller ihop hela kompositionen och rosetten som ska lyfta klänningens baksida. Dessa måste samspela bra och ge ett helhetligt intryck. Det ser jättekonstigt ut om kjolen slokar men hon har stora stärkta puffärmar? Eller att hon bär en bred krinolinkjol men ärmarna slokar helt? Här krävs ju en balans och den kan vara hårfin. 

Många av mina klänningar kan verka tossiga om man tittar till en sak, och i detta fall är det till nio fall av tio klänningarnas puffärmar. Men de sitter där av en anledning, delvis för att till skillnad från modernt bröllopsmode så täcker faktiskt kvinnor och flickor sina axlar och överarmar men ärmarna ska också finnas där som motvikt till hennes omfångsrika kjol, vilken form hon nu än väljer. 

Kolla exempelvis på tärnklänningen nedan. Kolla hur hennes puffärmar ligger i linje med kjolens vidd. Puffarnas stärkning avgjordes efter hur vid hennes kjol skulle vara så att symmetrin stämmer. Däremellan ett tajt liv med v-ringning. 

Så, som ni förstår. För att en prinsessklänning för en brud/tärna ska fungera så måste volymen vara där, men för att det ska fungera så måste volymen ta och ge, det fungerar inte bara att puffa på så mycket som möjligt eller ge henne en jätterosett för att man vill.

Allt ska vara en del av helheten. 

 

Därför är puffärmarna viktigare än de flesta tror

 

Många har under åren kritiserat kollektionen för att fokusera mycket på puffärmar och volym. Det är dock lite tråkigt med tanke på att många inte förstår poängen och symboliken med att kvinnor/flickor i ett bröllopsfölje bär puffar som täcker axlarna och överarmen.  Nämner här tre argument till varför jag tycker det missuppfattas eller varför puffärmar bara är helt rätt på brud, tärnklänningar och näbbklänningar i full prinsesstil. 

1. Vad är alternativet?

Detta är kanske den mest intressanta synvinkeln på hela grejen. Vad är alternativet till puffärmar på en prinsesslik brudklänning. Alternativen är axelbandslöst, vilket är det som fungerar bäst men då tappar du hela poängen med stilen. Att inte klä av sig utan klä upp sig för högtid, i detta fall när bruden i följet ska vigas samman med sin man.  Ska inte moralisera men om du tycker puffarna är för mycket ska du helst välja att vara baraxlad. Tajta ärmar och kragar ser konstiga ut mot en stor marängkjol och försöken att göra sådana klänningar har ofta fallit platt. 

2. Det är vackert. På riktigt!

Om du orkar, kolla in videon nedan. Det är två timmar bröllop från 1994-1996, mestadels från Skottland och den numer nedlagda videofirman RSweddingDVD. Filmerna är speciellt utvalda från vigslar där brudarna verkligen bar riktiga gräddbakelser till brudklänningar och inte ber om ursäkt eller skäms minsta lilla. De är helt enkelt brudar på den dagen och går fullt in i rollen på sin bröllopsdag. Kolla och inspireras. Men snälla, förfasas inte över vissa frisyrer. Har försökt undvika eventuella hockeyfrillor och liknande, poängen är ju att klassiska klänningar bärs med modern makeup och hår. 

3. Men jag får ju breda axlar?

Återigen, kolla in videon. Kolla brudarna och de flesta tärnorna. Bredaxlade ja men ser det dumt ut? Knappast.  Jämför också med de få tärnor i videon som har kragar istället för ärmar. Valde att låta filmsekvenserna från de vigslarna ligga kvar som ren jämförelse. Breda axlar är poängen, en puffärmaklänning ger dig just det. Men det är ju inte breda axlar som att fysiskt ha breda axlar utan det är ju en del av en outfit. Ingen tror att du har så breda axlar på riktigt, men stora/breda axlar ska medverka till att ge maximal uppmärksamhet åt kvinnorna/flickorna i brudföljet. 

Härhar ni mina tre argument till puffärmarnas överlägsenhet. Nu videon.

 

Är långa ärmar okej?

Du pratar mycket om korta puffärmar men brudklänningar i prinsesstil med långa ärmar då? 

Självklart ä’r det i slutändan upp till bruden, men ur designsynpunkt för Klänningsvråns del är det bara okej med långa ärmar i fall ärmarna kombineras med stora axel/armpuffar. Låter kanske självklart att skriva här men det är inte så många som tänker på det. Då stora/breda axlar är ett kännetecken för dessa klänningar är det svårt att undvika, även om ärmen i sig är lång. 

Klänningen på bilden är helt okej men hennes puffar är i minsta laget. Annars en helt fantastisk klänning, kanske din blivande? 🙂

Proper brudklänning?

 

Visade denna bild för en brittisk vän. Hon kommenterade bilden med ”proper wedding dresses” och en glad smiley. 

På svenska kan dock proper betyda en hel del saker. bab.la ger följande förslag till översättningar. 

 • rätt
 • ordentlig
 • korrekt
 • verklig
 • rejäl
 • egentlig
 • anständig
 • typisk
 • utmärkande
 • karakteristisk
 • rekorderlig
 • riktig
 • lämplig
 • passande
 • tillbörlig

Utöver rätt, jag hävdar nämligen inte att bröllopsmode har rätt eller fel, detta är en stil av många, så stämmer samtliga översättningsförslag in på klänningarna på bilden. Anständig, rekorderlig och lämplig framförallt men även de andra. 

Blev lite glad 🙂

 

Baksidan är den nya framsidan

Brukar skoja om att på mina klänningar är baksidan vackrare än framsidan på många moderna designer. Kanske en sanning för modifikation men ändå. 

Här ser ni en typisk rygg på en av mina klänningar. Klassisk prinsessmodell med axelband och kort ärm som sitter på axelkanten. Breda puffar. Stor rosett i ryggslutet och över rumpan. 

Vad tycks?